Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

To Artemis Transat στο Plymouth


Θα μπορούσε να ήταν διαφήμιση σε κινηματογράφους για ταινία δράσης και περιπέτειας: ένας άνθρωπος, ένα σκάφος και ο Ατλαντικός ωκεανός… θα τα καταφέρει; θα επιβιώσει μετά από 9 – 10 μέρες απομόνωσης και συνεχιζόμενης πάλης με την θάλασσα; Περί αυτού πρόκειται ο ιστιοπλοϊκός αγώνας Artemis Transat που πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια από το 1960 μέχρι και σήμερα. Φέτος η αφετηρία του αγώνα είναι το Πλύμουθ της Αγγλίας και ο τερματισμός η Βοστόνη στην Αμερική. Τα σκάφη που συμμετέχουν χωρίζονται σε δυο κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους, τα IMOCA 60 ft που είναι σκάφη 60 ποδιών (περίπου 20 μέτρα) με μονό σκαρί, και τα Class 40 που είναι σκάφη 40 ποδιών (περίπου 13 μέτρα) με μονό σκαρί.

Φέτος συμμετέχουν 13 σκάφη στην κατηγορία IMOCA και 11 την κατηγορία Class 40. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 11 Μαίου και τα σκάφη θα πρέπει να περάσουν απο 4 συγκεκριμένους ενδιάμεσους σταθμούς πριν τερματίσουν στην Βοστόνη, από τον φάρο στο Eddystone (H.B.), το Lizard point (Η.Β.), το Fastnet (Ιρλανδία) και το Newfoundland (Καναδά). Οι συμμετέχοντες προέρχονται από 6 διαφορετικά κράτη τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τον Καναδά. Η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές είναι η Γαλλία. Στον αγώνα δεν συμμετέχουν μόνο άντρες αλλά και 3 γυναίκες. Ο στόχος του φετινού αγώνα είναι να τα σκάφη να διανύσουν τα περίπου 2750 μίλια σε λιγότερο από 12 μέρες, 15 ώρες, 18 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα (είναι ο χρόνος που χρειάστηκε για να τερματίσει το πρώτο σκάφος το 2004).

Σε τέτοιους αγώνες δεν χρειάζεται να βγεις πρώτος για να βραβευτείς αλλα η συμμετοχή και μόνο είναι αρκετή. Να ευχηθώ να τερματίσουν όλα τα σκάφη και κάποια στιγμή να δούμε μία ελληνική συμμετοχή.

Χρήσιμες συνδέσεις:

http://www.thetransat.com/

http://www.theartemistransat.com/solo/uk/


Η αφίσα του αγώνα για το 2008


Σκάφος IMOCA 60


Σκάφος IMOCA 60 με τα διπλά τιμόνια ώστε να γίνεται ευκολότερος ο χειρισμός του σκάφους ανάλογα με την κλήση του


Σκάφος Class 40


Λεπτομέρια σε σκάφος Class 40 όπου υπάρχει ένα τιμόνι μόνο αλλά και ηλιακοί συλλέκτες για την φόρτιση της μπαταρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου